Държавната дума и Съветът на федерацията попадат в тях

САЩ наложиха нов пакет от санкции срещу Русия. Членовете на Държавната дума и на Съвета на федерацията са засегнати. Членовете на семействата на министърът на отбраната Сергей Шойгу, зам.-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, премиерът Михаил Мишустин, кметът на Москва Сергей Собянин и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов попадат в обхвата им.

Двете дъщери на Шойгу - Ксения и Юлия, както и съпругата му Ирина, също са включени в санкционния списък. Ограничения са наложени на съпругата на Медведев Светлана Медведева и на сина му Иля, както и на съпругата и двамата сина на Мишустин. Синът на Валентина Матвиенко, бизнесменът Сергей Матвиенко, както и съпругата и дъщерята на губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов също са подложени на санкции. Дъщерите на Собянин Олга и Ана също влизат в списъка.

Новите санкции засягат и ръководителя на „Росгвардия“ Виктор Золотов и актьора Дмитрий Певцов. Компании, базирани в Русия, Китай, Армения и Беларус, също са обект на новите антируски санкции.

САЩ са готови за допълнителни сакнции срещу Русия заради референдумите в Украйна

САЩ налагат санкции и на ръководителя на руската Централна банка Елвира Набиулина. Държавният департамент налага визови ограничения на 910 лица, включително военни от Русия и Беларус, като част от антируските мерки, съобщи Министерството на финансите. Граждани на държави извън САЩ също могат да попаднат под санкциите заради подкрепата на Русия във връзка с присъединяването на нови територии, заяви още министерството. Министерството на търговията от своя страна добавя 57 субекта към черния си списък заради нарушения на експортния контрол от страна на Русия.

В общия списък на санкциите от днес са включени АО "Научно-технически център за радиоелектронна борба", ЗАО "Модул", ООО "Новострийм", "Радиоавионика", ОАО "Светлогорскхимволокно" и други предприятия и свързани с тях лица.

"Съветът на федерацията към Федералното събрание на Руската федерация също попада под санкции. Обектът на санкциите е държавно образувание", заяви Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ по актуализирания списък.

Санкциите са наложени на горната камара на руския парламент заради това, че е "политическо подразделение, агенция или инструмент на руското правителство", съобщиха от службата.

„Освен това са наложени санкции на членове на руската Държавна дума, срещу които преди това не са били налагани ограничителни мерки“, се казва в изявлението. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС