Tримесечният доклад включва годишния преглед на глобалната сигурност на газа на МАЕ

Тазгодишният зимен газов сезон започва с изключително високи нива на цените на природния газ и волатилност, причинени от безпрецедентната несигурност на доставките, тъй като Русия рязко ограничава доставките си по газопроводите за Европа. Резултатът е значително напрежение на пазара на алтернативни източници на доставки. Сигурността на доставките се превърна в първостепенен приоритет в Европа и други региони вносители, тъй като не може да се изключи пълно прекъсване на руските потоци към Европа, което ще създаде допълнително напрежение и намаляване на търсенето за всички конкурентни вносители на втечнен природен газ. Това пише в свой доклад за четвъртото тримесечие на 2022 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Газовата криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., доведе до поредица от пазарни корекции. Европейските купувачи силно увеличиха поръчките си за втечнен природен газ, което доведе до затягане на пазара и намаляване на търсенето в различни региони вносители. Това оказа видимо въздействие и върху поведението при сключването на договори за втечнен природен газ, като се наблюдава връщане към по-традиционни характеристики като договори с фиксирано местоназначение и по-дълъг срок на действие.

Европейският съюз, чиито държави-членки са пряко изложени на заплахата от по-нататъшно намаляване на доставките, прие редица мерки за повишаване на сигурността на доставките и устойчивостта на пазара преди настъпващата зима.

В документа се посочва още, че тримесечният доклад включва годишния преглед на глобалната сигурност на газа на МАЕ и анализ на краткосрочното развитие на пазара на газ до 2023 г. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.