До този ход се стигна след среща на лидерите на страните в унгарската столица Будапеща

Унгария, Австрия и Сърбия се договориха да разширят сътрудничеството си в борбата с "незаконната миграция", съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС.

До този ход се стигна след среща на лидерите на страните в унгарската столица Будапеща.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви на пресконференция, че страната му, заедно със Сърбия и Австрия, са жертви на "незаконна миграция".

"Светът има по-важни проблеми и вниманието обикновено е насочено към тях”, каза той.

"Например руско-украинската война, високите цени на енергията и политиката на санкции засягат всички нас. Затова на имиграцията не се отдава необходимото значение. Всъщност тя е поне толкова важна, колкото и останалите", смята Орбан.

Шолц: България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети в Шенген

Около 1 млн. души са пристигнали в Унгария от Украйна в резултат на продължаващата война между Москва и Киев, а нелегалните мигранти се опитват да влязат в Унгария от южната граница, добави той.

"Унгария, Сърбия и Австрия защитават не само себе си, но и Европа." Орбан отбеляза, че сегашната защитна граница на Европа е сръбско-унгарската граница и в интерес на всички е тя да бъде изтласкана още по на юг".

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че "нелегалната миграция" към страната му през Сърбия и Унгария се е увеличила.

Според него, системата на ЕС за предоставяне на убежище трябва спешно да бъде променена.

86 загинали при корабокрушение на мигранти край Сирия

Междувременно сръбският президент Александър Вучич заяви, че увеличаването на броя на "нелегалните мигранти" създава още по-голям проблем в страната му, и добави, че Сърбия не иска да бъде миграционен център.

Говорейки за неотдавнашните икономически предизвикателства, Вучич каза, че Европейската централна банка и държавите-членки на ЕС, трябва да предприемат необходимите мерки, за да защитят стойността на еврото.

"Цените на нефта се повишиха с поскъпването на долара, докато обезценяването на еврото оказа сериозно въздействие върху страните от ЕС", добави Вучич.

По този въпрос Орбан заяви, че Унгария разполага с достатъчно газови резерви, за да посрещне нуждите на потреблението през следващите пет-шест месеца.

Над 150 мигранти са намерени в изоставен камион в Мексико

Той също така отбеляза, че при необходимост Унгария ще помогне на южната си съседка Сърбия с доставки.

През юли Сърбия закупи още 500 млн. куб. м газ от две унгарски компании за 250 млн. евро.

Газът ще се съхранява в две съоръжения в Унгария до 1 октомври, след което до февруари ще бъдат на разположение по 3 млн. куб. м от този газ на ден.

В края на май Унгария обяви, че ще позволи на Сърбия да съхранява природен газ в нейните съоръжения за съхранение през зимата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.