Това каза проф. Янко Янев, който е директор на Института за ядрени знания във Виена

Проф. Янко Янев е ядрен експерт. Той е директор на Института за ядрени знания във Виена. Той коментира АЕЦ „Запорожие”, която се намира в Украйна и е най-голямата в Европа.

„Напрежението върху персонала е огромно. От неговите действия до голяма степен зависи безопасността на централата”, заяви проф. Янев. По думите му анексирането на АЕЦ е световен прецедент.

Путин разпореди Русия да поеме атомната електроцентрала в Запорожие

„Напоследък тя е в центъра на военни действия. Създава се ситуация, която няма равна на себе си. Такава ситуация никога, никога не се е случвала”, категоричен беше ядреният експерт. Той припомни, че с указа си руският държавен глава Владимир Путин е обявил всичко в анексираните територии за руска собственост.

МААЕ: Резервният захранващ електропровод на АЕЦ "Запорожие" е бил възстановен

„Ако това беше работилница за обувки, някак си бих го разбрал. Но когато става въпрос за атомна електроцентрала, която е обект на международно законодателство, на специфически изисквания за безопасност…”, каза още проф. Янев и подчерта, че дори на него му е сложно да разбере какво точно се случва в Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.