Нейни възпитаници има във всяка сфера на обществения живот

Националната гимназия за древни езици и култури става на 45 години. Нейни възпитаници има във всяка сфера на обществения живот - от Корнелия Нинова, Ицо Хазарта и Тошко Йорданов в политиката, през ректора на Софийския университет, учени, артисти, писатели, журналисти и много други. 

Даниел Иванов за пръв път чува училищния звънец в тази сграда като дете. Днес още е тук, но като учител. „Успях да видя всъщност колко отговорно и трудно е да си от другата страна – от страната на даващия”, казва той и допълва: „Имам удоволствието да ръководя два прекрасни хорови състава – момчетата, които изпълняват старинна църковна музика, и момичетата, които изпълняват автентичен и обработен фолклор, което им помага да научат историята на своя род”.

Класическата гимназия отваря врати на 10 октомври 1977 година. Първият, получил своята диплома след завършване на авторитетното училище, е настоящият ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. „Нямахме учебници. Учихме от университетските и нямахме преподаватели, поради което ни преподаваха от Софийския университет. Затова бяхме свикнали преподавателите да ни запознават с неща, които в продължение на 32 години бяха забранени в България”, спомня си той.

Сред възпитаниците на гимназията, когато училището се помещавало в различна сграда, има и политици. „Тук се получаваше наистина много стабилно образование с много широка обща култура. Не бях двойкаджия в гимназията, не бях 6.00, не помня точно колко – 5 и 70 някъде”, спомня си ученическите си години сценаристът и политик Тошко Йорданов. Споделя още, че е бил в един випуск с Росен Петров, Иво Сиромахов пък бил във випуска след него. Петър Волгин и Корнелия Нинова били във випуска над него.

Да бъде сред видните личности, завършили Класическата гимназия, мечтае и десетокласникът Кристиян Веселинов, когото срещнахме из коридорите на сградата днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.