Причината за предложението му е „устойчив и силно притеснителен ръст на престъпността“

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев с предложение за създаване на съвместни екипи за първоначален анализ и постоянен мониторинг на данните за шест категории престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Причината за предложението на Иван Гешев е „устойчив и силно притеснителен ръст на престъпността“. Престъпленията, за които прокуратурата иска да се работи съвместно, са организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта, битова престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами и нелегална миграция.

Гешев: Националната следствена служба разследва кабинета „Петков”

Според главния прокурор по възможно най-категоричен начин и в спешен порядък трябва да се подобри координацията и взаимодействието между прокуратурата, МВР и ДАНС. „В интерес на българските граждани сме длъжни да загърбим лични и конюнктурни интереси, за да може в спешен порядък да предприемем реални действия за гарантиране на тяхната сигурност и просперитет“, посочва Иван Гешев в писмата до вътрешния министър и председателя на ДАНС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА