Важно е партиите да разберат, че са нужни диалог и компромиси, заяви Радев

Президентът Румен Радев обяви кога продължава политическата рулетка за избор на кабинет. Държавният глава покани „Продължаваме Промяната” на консултации в понеделник, а от партията обявиха, че ще отидат. Това става на фона на напрежение между Радев, от една страна, и партията на Кирил Петков и Асен Василев - от друга.

„Важно е консултациите да продължават, но е и важно да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен конструктивен диалог. Нужни са компромиси и определяне на ясни, общи цели в името на бъдещето на България”, посочи държавният глава.
 


Връчването на първия мандат за съставяне на кабинет обаче ще почака още. „Цикълът избори след избори не е най-доброто решение. Така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите”, уточни Радев.

Държавният глава отговори и на вчерашните обвинения, че Президентството е имало влияние върху избора на председатели на парламентарните комисии. Критиките към него бяха отправени от „Продължаваме Промяната” и засягаха избора за шеф на Спортната комисия. „Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги”, апелира той.
 


След срещата с „Продължаваме Промяната” президентът трябва да направи консултации с още пет парламентарно представени сили.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.