Това заяви икономическият министър в ефира на "Здравей, България"

Цените на горивата няма да паднат, но ще има механизъм за компенсиране. Отстъпката за литър гориво ще бъде над 25 ст. Това каза в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свръхпечалбите. Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации. Във вторник това предложение беше внесено в Народното събрание. Чух анонси, че ще има и други идеи в тази посока. Надявам се още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени”, каза ресорният министър. 

Ивайло Мирчев: Служебното правителство работи в услуга на “Лукойл”

На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна. Според него септември ще е последният месец, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра, ако горивата за бизнеса станат по-евтини, ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – и самите те.

СПОР ЗА НЕФТА: Има ли право България да препродава петролни продукти

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти. „Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, получените продукти можем да изнасяме в Европейския съюз”, заяви министърът.

„Тази криза оказа влияние – вериги на доставки се късат и започва да има дефицити в някои сектори” - така икономическият министър коментира има ли спекула на пазара с млечни продукти. По думите му високите цени се дължат именно на дефицити на основната суровина – млякото. Стоянов увери, че Комисията за защита на потребителите редовно прави проверки. 

Министърът коментира и чуждите инвестиции у нас. По думите му страната ни се опитва да постави фокус върху търсенето на нови инвеститори. Той разкри, че световен спортен гигант е в България. „София, в техните проучвания, е спечелила пред 20 други града в Европа. Категорично е на първо място. Водят се преговори”, каза министърът. Той уточни, че не става въпрос за производство, а за технологичен хъб, който ще обслужва бизнеса на компанията в цял свят.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.