Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ

Депутатите одобриха закупуването на нови осем бойни самолета F-16. Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против гласуваха депутатите на БСП и "Възраждане". С приемането на решението народните представители разрешават на Министерския съвет да изготви договори за сделката.

БСП категорично отказаха да подкрепят новите F-16, като се осъмниха в причината за забавянето на първите.

„Няма да подкрепим  хартиената бюлетина за F-16. Ще подкрепим другата хартиена бюлетина, но хартиени самолети в условията, когато имаме нужда от средства за социални и икономически програми, няма да приемем”, заяви Румен Генчев от БСП.

„Всяко нещо, което се купува ново, то тепърва се произвежда. Първият транш се забави заради пандемията и проблемите на доставките. В това отношение съвсем разбираемо се водиха преговори в Министерството на отбраната как да бъде компенсирано забавянето”, каза Христо Гаджев.

„Възраждане” използваха цялото време на групата за да затвърдят позицията си против.

„2018 г. министър Каракачанов и правителството на ГЕРБ купиха „котка в чувал”. Това, което направиха военновъздушните сили - поне написаха в тогавашния проект за инвестиционен разход, че няма да купуваме още „котки в чувал” преди да видим първите какви са”, обясни Николай Дренчев.

Противниците на проекта, дори се изправиха с обвинения едни срещу други. От БСП обявиха, че „Възраждане” вече са подкрепили вторите F-16.

„Най-лесно е да кажем тези средства не биха ли могли да бъдат насочени за социални помощи. Абсолютно грешна теза. Това е заигравка със страховете на хората”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

ГЕРБ и „Български възход” влязоха в дебата с уточнение какво се обсъжда в зала. „Продължаваме промяната” подкрепиха, но с условие към правителството да се възползва от условието по договора в полза на страната ни за забавена доставка.

„Има писмо от Агенцията за сигурност на САЩ, което дава възможност българската държава да се възползва от правните възможности за преразглеждане на плащанията”, обясни Кирил Петков.

След два часа дебат предложението беше прието.

„Защо трябва да имаме още 8 самолета? Защото няма достатъчно въоръжение въздух-земя”, коментира министърът на отбраната Никола Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.