Иван Славов е оптимист, че човекът, убил полицай край Елхово, ще бъде издирен

По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила. Това каза в ефира на “Здравей, България” криминалистът Иван Савов. 

Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна, обясни Савов.

Убит полицай при престрелка край Елхово

По думите му е възможно трагичният случай със загинал полицай да не е нападение от трафиканти на мигранти. “Те не се интересуват от самите мигранти. Гледат само бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл?”, обясни Савов. Според него е напълно възможно престрелката да е била случайна, при засичане между трафиканти и служителите на МВР и МО. 

Заради лошото състояние на оградата се разчита предимно на полицейски служители от вътрешността на страната, каза още Савов. “Без абсолютно никакво оборудване, без дълго оръжие, без военна подготовка... Тези хора се изпращат там за насищане на района с човешки ресурс. Дори нямат адекватна радиовръзка помежду си. Пращат ги в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет”, каза още криминалистът. 

Според него, ако загиналият полицай е имал бронежилетка трети клас, е можело смъртта му да бъде предотвратена. 

Славов е оптимист, че съвместно издирване на извършителя ще има резултат.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.