Само депутати от ПП и от ДБ отидоха на извънредното заседание на Комисията по електронно управление

Връщането на хартиената бюлетина може да блокира преговорите за редовно правителство още преди началото на дискусиите. От „Продължаваме промяната” поставиха условие пред БСП за втория мандат.

Комисията по електронно управление организира извънредно заседание, за да изслуша експертите преди промените в Изборния кодекс да влязат за окончателно гласуване в Народното събрание. Но се наложи стартът да бъде даден без кворум, тъй като присъстваха само депутатите от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

И от двете партии се надяват, че връщането на смесеното гласуване няма да бъде прието на второ четене, като призовават БСП да оттеглят предложението си. „Продължаваме промяната” дори го поставиха като условие за разговори за бъдеща коалиция с втория мандат.

Очаква се връщането на хартиената бюлетина да влезе за гласуване в Правна комисия още в сряда, а до петък и в пленарната зала. Днес коментар от останалите партии нямаше. На този фон няма яснота и какво се случва с консултациите при президента и кога ще бъде връчен първият мандат.

Според Калина Константинова от ПП изключително ключово е да преосмислят  позицията си и подобна позиция в която се позволяват връщането на тези злоупотреби, позволява се през промяна на вота да се върне статуквото на власт в позиция, която ние не бихме могли да преодолеем в едни потенциални преговори за коалиция с БСП.

„Разделителните линии с БСП и в предизборната кампания и в първите дни парламентарни станаха все повече, така че те са все по-труден партньор и едва ли биха дали подкрепа за модернизация на армията. Хартиените бюлетини са още един пример , който ни отдалечава от БСП действително”, каза Божидар Божанов от ДБ.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.