Снимка: iStock
Как да разпознаем некачествените продукти?
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на „Активни потребители”.
Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.
Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.
„При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират”, обясни още д-р Иванов в предаването „Здравей, България”.
„То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии”, каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.
Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. „Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода”, обясни той.
По-късно от БАБХ излязоха с официална позиция по темата. От там заявиха, че извършват ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти. Проверява се за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели, съгласно технологична документация на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа.
Пробовземането се извършва с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация „Активни потребители“ и Сдружение за достъпна и качествена храна по покана от Агенцията по храните.
Вижте цялата позиция:
Повече гледайте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Ина Григорова