Темата беше във фокуса на двудневен семинар в столицата

 „Кажи ми какво четеш, за да ти кажа какъв си“. Тази мисъл на френския писател и носител на нобелова награда Франсоа Мориак в днешно време става все по-актуална заради заливащата ни отвсякъде информация. Съвременният човек живее в дигиталния свят, където наред с информацията се раждат и фалшивите новини. Ако не изградим сами свои бариери лесно можем да станем жертва на дезинформацията, която да доведе до непредвидими последици.  

„Много хора говорят лъжливи неща. Разпознават ги като лъжливи неща. Разпознават ги като нелогични – например: „няма война, ама има дезертьори”. Хората разпознават, че тук нещо е сбъркано, но въпреки това го повтарят със страст”, казва  доц. Милена Якимова, преподавател в СУ „СВ. Климент Охридски”

„Фалшивата информация – тя има много повече канали да стигне до всеки. Тя просто се появява на твоя телефон”, казва журналистът Нели Тодорова.  

Точно поради тази причина е необходимо хората да обръщат повече внимание на смисъла, който стои зад думите.  

„Като говорим за тежестта на думите се хващам за две български поговорки, които са в двете крайности – едната  е „Дума дупка не прави”, другата е „Казана дума, хвърлен камък”. Зад всяка дума, поне според мен и според моя опит, има поне три пласта, има различна тежест, но въпросът за думите и вярата всъщност минава през това как слушаш, защото адски много хора възприемат съвсем като двете поговорки – не вярвам на нищо, което казвате или пък вярвам на всичко, което е написано”, казва Нели Тодорова. 

„В тоя обширен феномен на пропаганда, на режисиране на впечатленията, на промиване на мозъци, смисълът на думите се използва като оръжие, като оръжие да не осмисляме думите, които използваме, да ги употребяваме по-скоро на вкус, да ги употребяваме по-скоро... точно като значки, като нормативни значки, които показваме изпод ревера, за да се разпознаем с някакви себеподобни”, казва доц. Якимова.

„Тази война, която сякаш ни изненада, се подготвя много отдавна. Тя се подготвя тъкмо на фронта, ама вие му казвате информация и дезинформация, аз му казвам пропаганда и режисиране и менажиране на впечатленията. На 07.02. вече имаме първа така медийна подготовка чрез един фейк, разпространен от РИА новости най-напред, но подет от български медии, абсолютна фалшива новина за полски наемници от десен сектор, които, видите ли, акостирали в Донбас”, продължава Милена Якимова. 

„Тази война се води, води се систематично и далеч неслучайно много преди да е война на телата и на окървавяването, е война срещу реалността. Използването на думите срещу реалността”, казва тя.  

Войната в Украйна бързо се превърна в бойно поле на хибридни атаки, мишените на които умело се подбират. Целта е проста – да се преобърне общественото мнение.  

„Пропагандата работи чрез ласкателство, но ни ласкаят по един ужасно обиден начин – тя ни казва: „Вие сте жертви, гордейте се и не правете нищо”. Това е нейната хватка – не бива да и се оставяме, защото е обидна”, казва Якимова.  

„Усилията на всеки един от нас трябва да бъдат насочени към това да кажа всичко, както е, да не оцветявам, да задам важните въпроси. Някак си ми се вижда безсмислено да го караме на принципа „каза, рече, подчерта”, смята Нели Тодорова.  

И докато борбата на бойното поле продължава, онези, които я наблюдават отстрани, трябва да се преборят за победа в една друга битка – тази срещу дезинформацията.  

„Като четете – мислете. Задавайте си въпроси”, призовава журналистът.  

Затова нека завършим така, както започнахме - с мисълта на писателя Франсоа Мориак, но и с нейното продължение. „Кажи ми какво четеш, за да ти кажа какъв си. Но по-добре ще те познавам, ако ми кажеш и какво препрочиташ.”

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.