Това обяви Цанко Арабаджиев в студиото на “Здравей, България”

300 млн. лева провизирани бизнес кредити, отуснати от Българската банка за развитие, няма да бъдат върнати на държавата, защото във фирмите, на които парите са дадени, няма обезпечение. Това обяви в ефира на "Здравей, България" Цанко Арабаджиев изпълнителен директор и член на УС.  

Сигналите към прокуратурата и ДАНС за тези кредити са били подадени още миналата година.

“Провизиране на практика означава, че 300 млн. лв. няма да бъдат върнати. Във фирмите няма обезпечение”, обясни Арабаджиев. 

ГЕРБ: Кирил Петков поискал смяна на ръководството на ББР, без да има законово право

Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили "тежко положение". 

"Имахме и наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи банки за развитие, формирани от различни държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР.  

"Това не е непременно лошо. Важни са условията, при които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банки. "Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев. 

Карадимов: В ББР върви одит на Сметната палата

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, би спестила около 10 млн. лв. годишно”, посочи още той. 

ГЕРБ обвиниха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков, за нанесени щети от 1 млн. лв. Тези пари били дадени за консултантски и адвокатски услуги. 

"Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев. И подчерта, че те са същите, с които работи държавата в лицето на МФ. Те са отговорни за емитирането на държавния дълг. 

Бориславова: При управлението на ГЕРБ ББР бе лична касичка за безвъзмездни грантове

Все още не е ясна причината за това ББР да работи с китайските банки. 

“За да не се оправдаваме с международната обстановка - 150 млн. лв. погасяваме предсрочно към тези същите китайски банки следващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лв. на година или 8-10 млн. лв. за целия срок. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви”, обясни следващите стъпки на ББР Арабаджиев. 

Банката за развитие има одобрено финансиране в размер на 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа. "Договорите с тях ще подпишем в рамките на следващите няколко седмици. 700 млн. лв. на цена по-ниска от тази, с която се финансира държавата в момента. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин ресурс”, допълни Арабаджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.