Видът беше обявен за застрашен от изчезване

Хиляди пеперуди монарх се завърнаха в Мексико. Учените се надяват популацията им отново да нарасне, след като преди месеци видът беше обявен за застрашен от изчезване, тъй като през последните няколко години намаля до тревожно ниски нива. Насекомите вече са се установили в Мексико, където по традиция прекарват зимните месеци. Пеперудите са известни с ежегодната си миграция, по време на която изминават близо 3000 километра – от източната част на САЩ и Канада до горите в Централно и Западно Мексико.

Вижте Пумукел – най-малкото пони в света (ВИДЕО)

Видът зимува в иглолистните гори в района, като дърветата предпазва насекомите от ниски температури и валежи. Тъй като температурата в гората не е нито твърде ниска, нито твърде висока, пеперудите са в състояние да забавят метаболизма си, като по този начин изразходват по-малко енергия.

Тази година експертите се надяват броят на пеперудите монарх да е нараснал.  Преброяването им обикновено се извършва през януари, когато те са се установили по клоните на елите и боровете. Всъщност не се броят самите пеперуди, а площта на територията, на която са избрали да зимуват. Миналата година бе отчетено, че в Мексико за зимата са прелетели 35 на сто повече пеперуди монарх в сравнение с предишните няколко години.

Карантиниран направи огромно пони от хартия (СНИМКА)

Рекорден спад в популацията им беше отчетен през 2013-2014 г., когато насекомите покриха едва 0,67 хектара. Това се дължи основно на изчезването на местообитанията им, унищожавани от човешката дейност и измененията на климата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс