Иззето е и рекордно количество марихуана

Мащабна акция на полицията се проведе тази нощ в Горна Оряховица. Разкрит е логистичен център за дрога в село Джулюница. 

Иззето е рекордно количество марихуана - 300 килограма суха маса, пакетирана и готова за пласиране. Това количество се равнява на 400 000 дози марихуана. Оранжерията се не намира в бивша фабрика в селото, каза на брифинг директорът на полицията във Велико търново старши комисар Димитър Машов. Тя се изпозлвала като логистичен център и място за преработка на веществото. 

Задържани са общо 6 души. Първоначално са задържани двама дилъри - на 16 г. и на 21 г. След това 31-годишен организатор, пред който дилърите се отчитали веднъж седмично.  Накрая е задържан и 30 г. доставчик на марихуаната. Групата работила предимно в района на училища в Горна Оряховица и Лясковец, казаха още от полицията.

Обвинения ще бъдат повдигнати на общо 6 души. Всички задържани до момента са разпитани, сред тях и най-малкият потребител - 14-годишен ученик. 

Според показания на свидетели една цигара с с половин грам марихуана се купува на цена между 10 и 15 лева, казаха и от прокуратурата.

Случая коментира и главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че благодарение на акцията задържаните количества марихуана "не са попаднали при нашите деца". 

„Стигнахме доста високо в една престъпна верига, до хора, които стоят много високо в нея, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Темата с наркотиците ще продължи и извън България. Демерджиев ще пътува в неделя до Турция.

„Там ще дам данни за такива лица, които действат на турска територия. Имаме уверение, че турската страна ще проведе акции и ще е безкомпромисна. Когато ударим тези канали и от двете страни на границата, резултатът ще е много добър”, заяви Демерджиев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че от началото на акцията срещу разпространението на наркотици има 470 досъдебни и бързи производства, по които с 24-часови мерки са задържани около 580 деца.

„Акцентът на операцията са училищните райони. Извършени са над 3000 проверки, които ще продължат и в бъдеще. По отношение на случая в Джулюница са образувани 2 досъдебни производства, задържани са 6 лица и над 200 килограма канабис”, каза Петър Тодоров.

 

 

„За съжаление все повече дилъри стават ученици. Те са не само извършители, те са и жертви. В Джулюница разпространителят е 16-годишен ученик – той е както извършител, така и жертва на наркобандите”, каза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

По думите му намереният канабис се равнява на 200 000 дози.

И Демерджиев, и Сарафов изтъкнаха, че другият голям проблем в страната е нелегалният трафик на мигранти.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.