Сред продуктите, разрешени за износ в Украйна, са авиационен бензин и различни видове парафин, масло, тежко гориво

Деветият пакет от санкции, приет от ЕС, може да ограничи работата на петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. Това остава ясно от решение, публикувано в Официален вестник на Европейския съюз.

ЕС с девети пакет от санкции срещу Русия

Поради новите санкции българската рафинерия на "Лукойл" ще може да продава петролни продукти, произведени в България или в Украйна, а продажбите за ЕС и трети страни ще бъдат забранени от 5 февруари.

Сред продуктите, разрешени за износ в Украйна, са авиационен бензин и различни видове парафин, масло, тежко гориво и други. За България износът на тези горива е разрешен поради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда.

НАТИСК ВЪРХУ МОСКВА: САЩ наложиха санкции на две руски банки и известен бизнесмен

Окончателното решение за износа на петролни продукти ще трябва да бъде взето от българските власти, които трябва да са сигурни, че те са предназначени само за потребление в Украйна или че продажбата и доставката им не са свързани с опит за заобикаляне на санкциите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.