Полиция е блокирала няколко автокъщи на изходите на двата града

Стотици полицаи, жандармеристи и магистрати участват в спецоперация на МВР и прокуратурата по линия на противодействието срещу битовата престъпност във Враца и Видин. "Има задържани лица и иззети вещи", посочи на брифинг директорът на Националната полиция Атанас Илков. 

Спецекипи на полицията претърсват къщи в ромските махали на двата областни града. Полиция е блокирала и няколко автокъщи на изходите на двата града. "Поводът за акцията са извършените няколко тежки криминални престъпления в област Враца, сред които един грабеж над възрастни хора и палеж на автомобил", подчерта Илков. 

Органите на реда уточниха, че през последните месеци в района се наблюдава ескалиране на напрежението между лица от криминалния контингент и силови структури.

Акцията е срещу битовата престъпност и идва две седмици след операция „Бяло“, с която МВР и прокуратурата атакуваха наркодилъри, като още тогава от двете институции анонсираха, че предстоят още действия по линия на противодействието на престъпността.

Още от рано сутринта спецекипите блокираха входове не населените места и започнаха масови проверки. 

 

 

Пред NOVA Атанас Илков заяви: „Извършаваме проверка на автомобили за притежание, разпространение на наркотични вещества, заложни къщи”.

Сред първите проверени е Асен Петров. Разказва, че одобрява акцията.

„За да има повече контрол на джигитите”, каза Петров. Той не вярва да има намаление на битова престъпност.

Спецакцията е продължение на операцията с кодовото име "Бяло", която започна миналата седмица. Сега обаче има и нов фокус заради зачестилите случаи с нападения над хора от региона.

„Това е борбата с битовата престъпност, недопускането на тежки криминални прояви”, каза Владимир Сираков, окръжен прокурор на Враца.

По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев: „Във Враца има така ... една тежка ситуация, свързана с противопоставяне на различни престъпни групи и за да избегнем ескалация, предприехме действия. Във Видин имахме много оплаквания така за действия противозаконни на блица от ромската общност в града. Така, че там по същият начин трябваше да се вземат мерки, защото това не може да продължава”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.