"Здравословно означава баланс – по малко от всичко", каза Петя Плачкова

„Обичам да пробвам всякакъв вид кухня, да експериментирам – не само здравословни рецепти. За мен здравословно означава баланс – по малко от всичко". Това каза в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS редакторът на nova.bg Петя Плачкова.

Тя представя пред публика в социалните мрежи екзотични рецепти като - кекс с коприва, лятна салата с горски плодове, торта в чаша, чипс от паста и др. Петя не отстъпва и от традиционната кухня и за големите християнски празници показа тънкостите на обичайните гозби.

Петя е завършила журналистика в Шотландия. Запитана какво не успя да я задържи там, тя отговори: „Лошото време. Приятелите и семейството ми бяха далеч. Донякъде и любовта ме върна в родината. Там се зароди цялата идея да започна да се занимавам с готвене. Отидох без никакви умения да готвя. Често съм загаряла тигани, знаех да правя само яйца и баница, чиято рецепта разпространих сред всички приятели. Започнах леко по леко да се уча”.

Нейната изява в интернет пространството започва с идеята да се учи да готви. Тя заимства от различни източници – кулинарните предавания, рецепти от баби, роднини.

„Продължавам да се уча да готвя заедно с моите последователи. Не съм кулинарен експерт. Много от нещата, които споделям и са най-харесвани, са най-лесни – една зеленчукова супа, например. Беше много елементарно, в аудиторията има много деца, подрастващи и тя се хареса”, призна журналистката-кулинар.

Като своя тайна на успеха Петя разкрива, че много обича да опитва, когато готви. „Тепърва навлизам в корейската кухня, нямам никакви знания. Когато не съм сигурна в някоя рецепта, разглеждам различни източници. Обичам да комбинирам нещо свое с нещо познато – например, чипс от паста – не съм особен почитател на италианската кухня, но опитах”, каза Плачкова.

„Последната модна тенденция е да се правят дъски от различни видове масло – вместо плата от мезета”, каза кулинарният инфлуенсър.

„Много обичам турската кухня. Това е първата държава, която посетих - така се зароди любовта ми към страната и към кухнята - тя е много сходна с нашата”, каза Плачкова.

Тя разкри някои от тънкостите на рецепта с шоколад и призна, че има и неуспешни експерименти, сред които целувки с кокосови стърготини, които изхвърлила, макар и да не обича разхищението на храна.

Сред последователите й има хора от Германия и Великобритания, както и украинци и руснаци. „Завърнах се в България с идеята да се развивам тук. Ще говоря на български и ще споделям колкото може повече български рецепти. Готвенето ми помага да се отпускам - като терапия. Това е едно хоби, което се опитвам да разгранича от работата си”, каза Плачкова.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова