Имало е данъчни проверки, но няма задължения, твърдят от дружеството

От криптобанката Nexo заявиха, че нямат данъчни задължения към днешна дата, което показва и предоставено удостоверение от НАП. Позицията на команията е в отговор на служебния финансов министър Росица Велкова. След питане на депутатите от "Възраждане" Иво Русчев и Димо Дренчев тя каза, че от Национална агенция за приходите (НАП) са имали три ревизии на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария "Нексо" АД. Проверките били извършени между 2020 и 2022 г. и били установили големи задължения по ДДС.

„Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството”, пише в позицията на Nexo. Според тях първите две проверки дошли, след като от дружеството поискали да им върнат ДДС. „Това е стандартна процедура, когато се влиза в период по възстановяване на ДДС от НАП, съответно органът назначава проверка или ревизия”, пишат от компанията.

Българска финансова институция е подала сигнал срещу Nexo в ДАНС

Ето и пълната позиция на Nexo:

Nexo няма данъчни задължения 27. 01. 2023 г. – Срамната акция, насочена срещу Nexo, тиражираше до съвсем скоро неистинни гръмки твърдения за заобикаляне на санкции и финансиране на тероризъм, които бяха публично и категорично опровергани и на 25 януари 2023 г., съдът потвърди липсата на доказателства по обвиненията за компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

В безсилието си за продължаване на опресията срещу компанията, се използват стари данни за рутинни, редовни ревизии по възстановяване на ДДС, която има всяка една компания, регистрирана по ДДС в България. Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова.

Като кулминация на доказаната вече липса на каквито и да е било конкретни обвинения по отношение дейността на българското ни дружество, Ен Ди Ес ЕООД, и потвърждението от Председателя на ДАНС, че действията по разследването са „изцяло българска акция“, въпреки многократно изложените твърдения от страна на Прокуратурата, че делата им са с външна подкрепа или инициирани от чуждите служби, серията неоснователни тези продължават да се тиражират в публичното пространство.

В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв.

Министърът продължава с тиражирането на фактологически грешна информация, че “печалбите на дружеството са защитени от закона” и те “се предоставят само по искане на президента, службите и няколко други държавни органа при определени обстоятелства”. Както е широкоизвестно, задължение на всяко дружество на територията на България е да публикува финансовите си отчети за годината, които са публично достъпни в Търговския регистър, където може да се види, че нетните печалби на Ен Ди Ес ЕООД за 2021 г. възлизат на над 3.9 млн. лв. след корпоративен данък. Подобно на абсурдните инсинуации от Председателя на ДАНС във връзка с решението на Ен Ди Ес ЕООД да сключи напълно законна и прозрачна сделка за инвестиция в бизнес сграда, описана в Търговския регистър, за да открие още нови висококвалифицирани работни места в България и да разшири екипа си от вече над 600 души, твърденията на министъра са безпочвени.

Nexo e независим високотехнологичен успешен бизнес, който оперира в цял свят и един от най-сериозните работодатели в IT сектора. В България компанията е изплатила близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки (18 млн. лв.), и заплати в рамките на четирите години от създаването си, като това не включва инвестициите в офис сгради.

В света, когато една компания стриктно спазва закона, плаща данъци и непрекъснато добавя квалифицирани работни места към вече огромния си екип, недопустимо е тя да бъде на прицел на подобна безпрецедентна репресивна акция и внушения, очевидно имащи и политически цели. В рамките на периода 2019 – 2022 г. на Ен Ди Ес ЕООД са възстановени близо 4 млн. лв., а компанията няма никакви данъчни задължения – факт, който е лесно проследим.

Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството. Първите две цитирани ревизии от 16 септември 2021 г. и 30 март 2021 г. възникват след подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна на Ен Ди Ес ЕООД. Това е стандартна процедура, когато се влиза в период по възстановяване на ДДС от НАП, съответно органа назначава проверка или ревизия.

И двете споменати ревизии са с решение в полза на дружеството. Колкото до третата ревизия, дружеството има начислено ДДС за плащане към държавата в размер от 23,000 лв., което е изплатено към НАП своевременно поради липса на възражения. След тази свръх публична акция на 16 дни изключително показани и гръмки обвинения във връзка с дейността на Nexo, не позоваващи се на абсолютно никакви доказателства, няма яснота има ли изобщо последни такива след като всяко едно от твърденията бе оборено от компанията.

Малко по-късно на редакционната си поща получихме съобщение от Националната агенция по приходите.

В него се казва, че изнесените данни от служебния финансов министър Росица Велкова са коректни, а фирмата е платила исканите данъци. „Издадените ревизионни актове са влезли в сила, съответно фирмата е погасила задълженията си. В този смисъл, към момента българското дружество на Nexo – „Ен Ди Ес“ ЕООД няма задължения за данъци и осигуровки, както и неплатени ревизионни актове към приходната агенция”, пишат от НАП.

Прилагаме без редакторска намеса уточнението от НАП по повод разпространена днес справка от Nexo:

Напълно коректен е отговорът, предоставен от министъра на финансите Росица Велкова на въпрос от народни представители от ПГ на ПП „Възраждане“, като справката за контролните производства е направена от НАП. В отговор на един от поставените от депутатите въпроси – „Съответстват ли платените данъци и декларираните печалби на огромните обороти и има ли пропуснати от НАП ползи за фиска“, в отговора са посочени ревизионните актове, с които са установени задължения в „особено големи размери“ по смисъла на Наказателния кодекс - надвишаващи 12 000 лева. Както е посочено в отговора, след приключване на ревизионните производства на „Ен Ди Ес“ ЕООД са констатирани нарушения и с налагане на глоби с лихви. Издадените ревизионни актове са влезли в сила, съответно фирмата е погасила задълженията си.

В този смисъл, към момента българското дружество на Nexo – „Ен Ди Ес“ ЕООД няма задължения за данъци и осигуровки, както и неплатени ревизионни актове към приходната агенция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.