Според Пендаровски напрежението между двете държави се дължи и на предстоящите избори в България

България е политизирала случая от Охрид с пребития секретар на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков. Това смята президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия „Телма” Пендаровски каза, че и той, и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Радев: ЕС да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ

Пендаровски посочи, че в пост на Facebook страницата си, който е публикувал след съобщението на прокуратурата в Охрид, се е придържал към тогавашната информация. Той е осъдил акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид. Призовал е компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е бил „бит само заради това” и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах”, отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България „заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София”.

„По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация”, посочи Пендаровски, цитиран от кореспондента на БТА Маринела Величкова.

Прокуратурата и ГДБОП разследват закана за убийство срещу Християн Пендиков

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може „да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо”.

„Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват”, каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на „един евродепутат и други лица от България”, което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи. 

„Никъде по света мярката „персона нон грата” не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация”, уточни Пендаровски.

Посланикът ни в Скопие остава в България

Той посочи, че е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната „само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите”.

„Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната”, каза Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, „че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев”, и каза, че остава на мнение, че 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана „както подобава на една цивилизована демократична държава”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Маринела Величкова, БТА