Той коментира откритите наказателни процедури на ЕК срещу България

Икономистът Никола Янков коментира отстъпката от 25 ст. за литър гориво и позицията на ЕК, че тази политика е дискриминационна към чуждите граждани. Той посочи, че ако процедурата продължи санкцията за България ще бъде „няколко стотин милиона лева“.

Венцислав Пенгезов, собственик на верига малки бензиностанции, каза че управляващите са знаели за последиците от тази процедура по-рано. По негови думи отстъпката е била полезна, но недостатъчна.

Янков смята, че мярката не е била добра, защото отстъпката е отишла при търговците, а не при крайните потребители. Той поясни, че това е било нарушение на европейските правила. По негови думи въпросната мярка е била по-скоро ПР.

ЕК открива наказателни процедури срещу България

Пенгезов каза, че проблемът с дизеловото гориво е от началото на войната. Янков посочи, че няма да има дефицит на горива, но „винаги е вредно когато държавата се меси на пазара“. „Субсидирането на цени задълбочава социалното неравенство. Субсидираме най-богатите хора, които потребяват най-много“, бе категоричен той.

Има търсене на автомобили втора ръка, но има и недостиг, а цените скачат с от 30% до 50% . Причината е липсата на автомобили в Европа, липсата на горива, както и войната в Украйна.

Янков каза, че инфлацията и ограничаване на компоненти, които се произвеждат в Китай е причината за скока на цените.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.