"Обвинител номер едно трябва да се отчита пред НС и това да е задължително", подчерта юристът

Механизмът за главния прокурор не е само контрол, но и отчетност. Това заяви адвокат Людмил Рангелов в „Интервюто в Новините на NOVA”. 

"Основната потребност от съдебна реформа, касаеща прокуратурата, произтича от необходимостта за механизъм за контрол на главния прокурор. Защото, ако ползва монопола на абсолютна безотчетност и ненаказуемост – то това се изражда в чувство за безнаказаност", подчерта той. 

По думите му в медиите по въпроса през последните няколко дни се е създала една истерия. „Всички главно говорят за начини за осъществяване на наказателно преследване на главния прокурор. Контролът не се състои само в това. А и в това да се отчита, примерно пред НС, и това да бъде задължително.  От указанията, които получава – да следват негови задължения. За да се види дали по Конституция той си изпълнява съвестно работата, защото в една от точките е записано, че ако се проваля с работата – той може да бъде освободен”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.