Скейтбордистите там се снимат от края на 70-те

Фотоизложба изследва влиянието на скейтбординга, превърнал се от хоби в субкултура в Будапеща. С помощта на предмети, архивни снимки и документални филми, тя представя развитието на скейтбординга, историята на дизайна му и значението на техниките на каране.

„Най-интересното в тази изложба е, че унгарските скейтбордисти започват да се снимат още в края на 70-те години. Искахме да постигнем онези движения, които виждахме в американските списания, които по онова време стигаха до нас”, разказа Жолт Петрани, изкуствовед и куратор на изложбата.

Първите стъпки на скейтбординга в Будапеща са свързани със скиорството. „Нашите родители смятаха, че през лятото когато не можеха да се карат ски,можеше да се замести със скейтборд. Така предизвикахме голям интерес в автомобилистите и пешеходците”, посочва още Петрани.

Още по онова време в Будапеща е имало пешеходни зони, където са се събирали скейтбордисти. „Тези моменти бяха изключително зрелищни и тогава се формират първите скейт общности. Налагаше се всичко сами да си правим, от скейтбордовете до рамките в парковете”, допълни кураторът на изложбата.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.