От бранша са недоволни от липсата на държавно финансиране

Земеделци масово изкореняват овощни дървета и лозя в Североизтока. Причината - високите разходи за отглеждането им и липса на дофинансиране от страна на държавата. В събота десетки производители изразиха недоволството си , като блокираха за кратко пътя към граничния пункт Дунав мост.

Браншовите организации в сектора искат преразглеждане на Плана за развитие и въвеждането на нови екосхеми в програмния период за земеделие, защото заложените 1 милиард лева били недостатъчни. Изискванията към земеделците били свързани с влагане на повече средства, а не се покривали допълнителните разходи на производителите. От бранша настояват и за срещи с президента и премиера.

Фермери протестират срещу по-ниски ставки от Брюксел

„За отглеждането на един декар праскови, например, са необходими около 1500 лева, а в новия стратегически план, като директни плащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лева”, каза Живка Грозева от Асоциацията на овощарите в България.

„За един декар субсидиите трябва да бъдат толкова, колкото е минималната заплата на един работник”, смята Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите.

Отглеждането на плодове и зеленчуци в България е подпомогнато с много по-нисък процент в сравнение с останалите държави от Европейския съюз. А евтиният внос обричал родните производители на фалити.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.