Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради

До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение, отнело живота на хиляди хора в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация.

"Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около 5 милиона уязвими групи от населението", заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели, погребани от земетресението, при което загинаха повече от 5000 души.

КАДРИ ОТ ДРОН: Разрушенията в Турция след смъртоносните трусове (ВИДЕО)

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп - двумилионен град, където цели квартали вече лежат в руини под натрупания сняг.

Според данни на Турция броят на загиналите само в тази страна е 3419 души, като по този начин броят на потвърдените жертви в Турция и Сирия достигна 5021 души. Съществуват опасения, че броят на загиналите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души. Претоварените медици се мъчат да лекуват около 20 000 ранени.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Първоначалното земетресение от 7,8 по Рихтер беше толкова силно, че беше усетено чак в Гренландия, и беше последвано от серия вторични трусове, включително трус с магнитуд 7,5, който удари в разгара на издирвателните и спасителните работи в понеделник.

Ударът беше опустошителен и предизвика глобална реакция, като десетки държави от Украйна до Нова Зеландия обещаха да изпратят помощ.

Но зимна снежна буря покри основните пътища в района с лед и сняг, а официални лица заявиха, че три големи летища не работят, което усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили, които разрушиха домове, болници и клиники. Конфликтът вече влияе на реакцията при спешни случаи, като пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва възможността за повторно отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до райони, контролирани от бунтовнически групи.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС