Полярната ни мисия успешно премина през пролива Дрейк

След около 24 часа български военен-научно изследователски кораб ще достигне до Антарктида. Полярната ни мисия успешно премина през пролива Дрейк и от Атлантическия океан и се насочва към Южния. 

На борда са пратениците на NOVA Благой Цицелков и оператгорът Николай Кънчев. 

“Това е един от най-тежките мореходни пътища, особеността на пролива е, че много рязко се сменят хидрометеорологичните условия и това създава затруднения на моряците и традиционно приемат за високо постижение ако преминеш безопасно през Дрейк”, обясни адмирал Боян Медникаров, ректор на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” навлиза в Антарктическия океан

Екипажът на полярния ни кораб получва информация за метеорологичните условия от аржентинските военноморски сили и българския морски флот. За сега прогнозата е повече от добра.

“Очакванията са за спокойно време, тъй като сме направили необходимите разчети да преминем в точно такова време и се надяваме плановете ни да се сбъднат”, каза Капитан III ранг Радко Муевски.

Отговорните задачи пред екипажа на корабът “Св. Св. Кирил и Методий” предполагат и повишаване на стреса. В какви нива и как да се предпазят - изследва един от научните проекти на борда. Взимат се проби за вируси, кръв, мери се кръвното налягане.

В лабораторията в Антарктида ще бъдат направени и кръвни изследвания на всички членове на експедицията. Очакванията са българския кораб да достигне базата на 13-ти февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.