Как те могат да бъдат заменени от електромобили

Държавите-членки на ЕС одобриха окончателно забраната до 2035 г. за продажба на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, след като Германия се отказа в последния момент да я блокира.

Горивата, за които Берлин иска да въведе извънредни правила, все още са в процес на разработване и трябва да се произвеждат с помощта на нисковъглеродна електроенергия. 

След 2035 г. двигателите ще работят само с въглеродно неутрални горива

Румен Дунев от федерацията по автомобилизъм заяви, че електрическите автомобили неизбежно навлизат все повече. "Това е доста екологична алтернатива, а е и много по-евтин начин на придвижване. С повишаване на пробега, електромобилите ще станат все по-евтини. Двигателят с вътрешно горене няма да изчезне от автомобилите, тъй като те дават независимост за дълго пътуване с едно зареждане. Използването на синтетичните горива удължава употребата на коли с двигатели с вътрешно горене. Тeзи горива ще направят отработените газове по-чисти", обясни той.

По думите му броят на станциите за електромобилите у нас са достатъчно, така че да може да се стигне до София до морето. "Желаещите да си купят електромобил трябва да имат собствен източник на захранване. Ако разчитат на бързите станции, ще платят по-скъпо. Разходите на един електромобил годишно са пренебрежимо малки на годишна база, не се плащат данъци, няма смяна на течности и масла, има само един филтър на купе. В дългосрочен план един електромобил би се изплатил, така че са подходяща инвестиция. Държавата може да подпомогне със субсидия бъдещите собственици на електромобили. Тези в Европа стигат до 5000 евро", коментира Дунев.

Той съобщи, че България асоциацията на електромобили се разраства постоянно. "Тя се бори за субсидия и разширяване на електрическата мрежа. 30% от паркоместата в новите сгради трябва да са за електромобили. Те са много по-бързи и мощни, при тях няма дупка от мощност от 0 до пълна мощност, с нисък център на тежестта са и са стабилни в завоите", разкри той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.