Коментар на Стоил Цицелков и Стефан Манов

Защо се стигна до хиляди грешки в изборните книжа и има ли изчезнали гласове? Този въпрос коментираха в студиото на „Здравей, България” членовете на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков и Стефан Манов.

„Проблемът е огромен. На много места е. Изключително масов. Така както предвидихме, че ще бъде. И преди беше много трудно. За сгрешените протокол вече свикнахме, че ще бъдат дописани. Но такова безобразие, каквото е сега, с толкова много дописани – няма”, заяви Цицелков.

По думите му грешките са толкова много, че от някои изборни книжа не се разбира абсолютно нищо. „Не е ясно нищо. Едно е с молив, друго е задрасквано. Ако се прави втори одит – как да знаем коя е вярната цифра. Сега с въвеждането на видеонаблюдението, с по-големия обществен интерес – тези неща излязоха наяве. Ние, които се занимаваме с избори, го знаем отдавна. има протоколи, в които почти няма графа без корекции”, допълни той.

„Проблемът с тези избори е, че безобразията достигнаха до степен, при която няма човек в държавата, още повече в ЦИК, който да каже колко хора точно са гласували на вота на 2 април. Защото, ако погледнете крайния резултат на ЦИК от решението, подписано от всички членове, и вземете общия брой на действителните гласове – тоест съберете действителните гласове, подадени с машина и тези, подадени с хартиена бюлетина – има разлика от 1050 гласа повече, отколкото е общият брой, записан в решението на ЦИК”, подчерта Манов.

„Ние обвиняваме членовете на СИК, че не можели да смятат елементарно. Не. Нека бъдем малко по-учтиви към тези десетки хиляди хора. Защото проблемите са системни”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.