Държавният глава заяви, че вярва, че Въоръжените сили ще успеят да отблъснат руските войски

Украйна ще започне контранастъпление, но не очаква предоставянето на бойни самолети от партньорите, заяви президентът Владимир Зеленски в интервю за чуждестранни медии. Отговаряйки на въпроса дали бойните самолети имат решаващо значение за контранастъплениието на Украйна, президентът каза следното: „Честно казано, това би много помогнало... но ние не искаме повече да отлагаме и ще започнем, още преди у нас да се появи Ф-16 и още нещо“, цитира го украинската агенция УНИАН.

Държавният глава заяви, че вярва, че Въоръжените сили на страната (ВС) ще успеят да отблъснат руските войски и да върнат полуострова под контрола на Киев.

НАТО: Доставили сме на Украйна 230 танка и 1550 бронирани машини

Зеленски добави, че успехът на Украйна до голяма степен зависи от това дали Западът ще продължи да доставя оръжия. Въпреки надеждите си за успех, той също така предупреди, че конфликтът може да продължи с години или дори десетилетия.

Въпреки че украинският лидер не разкри никакви подробности или график за контранастъплението, смята се, че то е планирано за края на пролетта или началото на лятото, отбелязва изданието.

През април американският генерал Бен Ходжис обясни защо Украйна и Западът се стремят да завземат Крим. Според него това е свързано с желанието да се контролира морският транспорт. Според него благодарение на полуострова Русия може да доминира над северното черноморско крайбрежие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС