По традиция възстановки на събитията ще има в Панагюрище, Клисура и Копривщица

Отбелязваме 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. По традиция възстановки на събитията от април 1876 г. ще бъдат направени в Панагюрище, Клисура и Копривщица.

На военноисторическата възстановка в Панагюрище се очаква да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В Клисура честванията започнаха още вчера, а преди обед се състоя и възстановката на историческите събития в планинския град. В този грандиозен спектакъл участваха стотици доброволци от цялата страна.

Клисура възстава втора, но изгаря първа в Априлското въстание. Градът на Боримечката извоюва свободата си за кратко, едва за 6 дни-припомня драматичната история 34-годишният Димитър Рогачев - пастир, който за първи път тази година се превъплъщава в ролята на Боримечката.

"9-години бях в Англия реших, че трябва да се върна просто, защото дядо ми се занимава с крави, поех бизнеса, станах пастир. Реално идентичен на моя герой, на моя образ, защото той е герой. Той вдига бойния дух, той изкарва 30-35 килограмово топче. Всяка една секунда се преживява, всяко едни вдишван с душата със сърцето", заяви Рогачев.

В местността „Зли дол“, където за първи път пуква черешовото топче се пресъздава един от най-драматичните епизоди на Априлското въстание.

Реновираха с дарения църквата, възвестила Априлското въстание

Според председателя на клисурския клон на дружество "Традиция" Николай Николов се очаква около 135 човека да се включат във възстановката. "Пресъздаваме избухването на въстанието, всеобщия ентусиазъм на клисурци, излизането на позициите на Зли дол и Шайковица, воденето на боеве с потерите на Тосун бей и погрома на въстанието", обясни той. 

По думите му клисурци са се радвали на 6 дни свобода, а след това градът е опожарен и разрушен до основи, жертвите са над 400. "Камбаната на църквата "Свети Никола" се пази като светиня - тя е в НИМ, от тук започва въстанието.

Днес в Клисура има нейно точно копие. Ще започнем със звън на камбаната, който ще възвести началото на въстанието. Всички оръжия във възстановката са автентични, някои са участвали във войните през възрожденския период", заяви Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.