Това заяви президентът, който посрещна научно-изследователския ни кораб във Варна

Ще връча мандата скоро. Скоро ще обявя и кога точно ще го направя. Това заяви президентът, който посрещна научно-изследователския ни кораб "Св. св. Кирил и Методий" във Варна.

Радев напомни, че 49-ото Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстанояване и устойчивост и по Държавния бюджет. "От това зависят парите на българите, от това зависят модернизацията на страната и реформите, от това зависи пълноценната ни европейска интеграция", каза още Радев.

След като президентът връчи мандата, първата политическа сила ще има 7 дни да предложи състав на кабинет или да върне празна папка.Важно е да се каже, че Конституцията не ограничава с времеви срок президента по отношение на стартирането на процедурата с мандатите. И все пак вероятно в следващите дни ще стане ясно кой ден е избрал държавният глава за връчването на първата папка на ГЕРБ-СДС.

Държавният глава коментира и опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев в понеделник. „Всяко посегателство срещу живота и здравето на български гражданин е недопустимо, а тук става въпрос за посегателство срещу българска институция”, заяви Радев. И призова по случая да бъде приложена цялата строгост на закона. Националната служба за охрана е под ръководството именно на президента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.