Бойко Борисов определи състава му като неприемлив

В очакване на първия мандат, от коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България” оповестиха своето предложение за Министерски съвет, ако се стигне до втори мандат. За министър председател е номиниран отново Николай Денков. А друго знаково лице на ПП - Асен Василев, е посочен за поста министър на финансите и еврофондовете.

Дипломацията на държавата би била в ръцете на Ирена Димитрова, която е предложена за министър на външните работи. За вътрешните работи е посочен юристът Андрей Янкулов, който е експерт в Антикорупционния фонд. Бившият служебен министър Тодор Тагарев е номиниран да поеме отбраната.  Радослав Рибарски е посочен за министър на енергетиката, а Даниел Лорер за министър на иновациите. Андрей Цеков - за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Борисов: Проектокабинетът на ПП-ДБ е партиен и неприемлив за нас

Георги Гвоздейков - за министър на транспорта, Генка Петрова - за министър на образованието и науката, Александър Йоловски - за министър на електронното управление, Иван Кръстев - министър труда и социалната политика, проф. Христо Даскалов - министър на земеделието и храните; д-р Христо Хинков - министър на здравеопазването, Милен Матеев - министър на правосъдието; Димитър Илиев - министър на спорта, Яна Генова - министър на културата. И още - Юлиан Войнов за министър на икономиката, Гергана Кабаиванова - министър на туризма.  Юлиан Попов - министър на екологията.

За втори път академик Николай Денков ще бъде номинация за премиер. Този път на общата коалиция - ПП-ДБ. „Приемам тази номинация с ясното съзнание колко е тежка задачата, с която трябва да се нагърби едно правителство в ситуация на тежко политическо противопоставяне”, посочи академик Денков.

Той, заедно с колегите си в коалицията, е избрал лицата, които да влязат в проектокабинета. Заложили управленска програма само за 18 месеца. „Направихме я 18 месеца, защото да заложим по-дълъг хоризонт за кабинет на малцинството не е реалистично”, посочи той.

ОФИЦИАЛНО: ПП-ДБ обяви състава на проектокабинета си

Кирил Петков прави крачка назад и не е част от лицата в този проектокабинет. „Разбираме колко е сложна политическата ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанасов, нито Панев сме част от предложението на този МС”, заяви Петков.

Другият съпредседател - Асен Василев обаче остава номининация за изпълнителната власт. Въпреки призива на Борисов и двамата съпредседатели да се отдръпнат крачка назад. „Аз по- добър министър на финансите не виждам. В същия ден, в който едни хора казваха, че е неприемлив, едни хора казваха, че може да се работи с него. По-добър от Асен няма”, подчерта академик Денков.

Номинацията за премиер на вторите получи доверието на партньорите в коалицията.

„Предложението за редовно правителство е оглавявано от безспорен авторитет”, посочи от своя страна генерал Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

„Може да разговаря с всички. Ползва се с нашето доверие. Едно правителство на малцинството ще зависи от тила. Парламентарния тил, който ще има”, подчерта и Христо Иванов от ДБ.

ПП-ДБ обясниха, че консултации с ГЕРБ-СДС за имената не са провеждани.”Преди това не е съгласувано с г-н Борисов”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.  

Кандидатът за премиер все пак ще търси гласове от ГЕРБ, ако първият мандат не успее. „Тази подкрепа не минава през коалиционно споразумение и не минава през обсъждане на персоналния състав”.

ПП-ДБ препотвърдиха - няма да подкрепят първия мандат. За втория освен с ГЕРБ-СДС ще разговарят и с останалите четири партии в парламента.

Румяна Коларова и Стойчо Стойчев: Правителство ще има с втория мандат

Оценката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за проектокабинета на ПП-ДБ не беше положителна. „Аз му благодаря на президента, че дава още време. Защото вече имаме една чернова, предполагам и другите партии ще се произнесат дали е приемлива или не. За нас е неприемлива. За нас е строго неприемлива. Това е партиен кабинет. След като Асен Василев участва в него. И Денков. В този му вид няма как да има такъв кабинет”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

И постави фокус върху предложението - Асен Василев да е финансов министър. „Основните упреци бяха към Асен Василев. Или е цел да го отстрелят, или да го самовзривят, или да не стане нищо. Защото единствения приятел на Асен Василев към днешна дата се казва Бойко Борисов. Ако скритият премиер е Асен Василев, не е честно”.

Борисов продължава да смята, че стабилен кабинет е възможен само между първите две сили в парламента. „В този проект има няколко фигури, които не мога да кажа лошо. Предложения за отбраната, за екологията. Но те са сбъркали времето. Два поредни избора народът казва, че те не могат да управляват сами. Същото са го казали и на нас. И ако в шаблона, образно казано, се намерят места за наши водещи експерти като министри - може да се случи. Затова още няколко дни търпение”, посочи Борисов.

Радев: Ще връча мандата скоро

Имаше и пожелания от Борисов към Денков. „От академик Денков разбрах ,че той ще разговаря с всички партии. Пожелавам му успех. Считам, че освен мен, те други приятели нямат”.

Но му било интересно как ще се случат преговорите с останалите. „Много ми е интересен разговорът с ДПС за подкрепа с „Възраждане”, за подкрепа със Слави Трифонов - като седнат Кирил Петков и Асен Василев да преговарят”.

ГЕРБ са категорични - ще направят възможното да има правителство с първия мандат. По думите на Борисов поне за 6 месеца, за да се приеме бюджетът и да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

От ДПС и БСП останаха без коментар на представения проектосъстав на правителство с втория мандат. От „Има такъв народ” и „Възраждане” са категорични, че няма да дадат подкрепата си за предложеното правителство с премиер Николай Денков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.