Срещата беше отменена за днес, тъй като Асен Василев и Кирил Петков не бяха в България

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне с днес с представители на втората по големина парламентарна група. От "Продължаваме промяната - Демократична България" не успяха да се явят в четвъртък, тъй като съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев бяха извън България.

Срещи вече бяха проведени с представители на ДПС, БСП и "Има такъв народ". По време на разговорите Мария Габриел представи приоритетите, по които ще работи. Направи и заявка - ще иска предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. 

В очакване за среща от ПП-ДБ искат да разберат целта на Габриел - цялостна правосъдна реформа или само смяна на главния прокурор.

„Имаме своите основания за за съмнения. Добри намерения много пъти са били изказвани. Защо изведнъж рязко беше променено отношението към Гешев, след като беше толкова защитатаван? Как си представят тази промяна – дали Сафаров очаква да го замени”, каза Николай Денков.

Втората коалиция за сега остава твърда в позицията си - без подкрепа за първия мандат. И докато от ГЕРБ-СДС обобщиха, че в разговорите е станало дума за политическите формули, но не и за разпределение на министерства, от ДПС са категорични.

„Политиците в диалог с отговорност към проблемите на хората и държавата,с много акъл и разум да намерим изход от кризата и да съставим правителство”, заяви Мустафа Карадайъ.  
Нагласите на БСП, наред с острия тон от вчера, остават непроменени.

„Лошо е, че ГЕРБ не говорят за политическа формула. Смятам, че те сбълкаха концехцията от самото начало – да има лидерска среща, да определим най-важните прироритети”, коментира Корнелия Нинова.
За да решат възможна ли е подкрепа за кабинет на Габриел, от ИТН имат конкретно искане.

„Важни са детайлите на реална програма по приоритети. И чак тогава, ако има политическа  воля, може да се заговори за личности и имена”, каза Балабанов.

„Възраждане” не са в обсега на преговорния процес, който води Мария Габриел, но не остават безучастни.

„Няма как стабилно редовно правителство.Да кажем, че хипотетично има възможност да се състави такъв кабинет, той ще включва взаимно отричащи се партии”, твърди Костадин Костадинов.

Разговорите между ГЕРБ и ПП ДБ ще се случат веднага след като Кирил Петков и Асен Восилев кацнат в София късния следобед.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.