"В тоталитарни системи като прокуратурата не действа юридическа, процедурна и политическа логика", обясни адвокат Михаил Екимджиев

„Предполагам катарзисът на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов е под въздействие на страха, който той изпитва. Такава промяна последва само някаква много голяма промяна в отношенията, във фактите, в нагласите. От друга страна изглежда, че главният прокурор си е преброил по-правилно гласовете, което ще стане ясно в предстоящите 10 дни. За този срок е възможно да настъпят промени, които да преструктурират аритметиката на ВСС. Може би това е катарзисът на ВСС – да се определи къде е неговото място и роля в събитията”. Това заяви бившият директор на Комисията по сигурност на информацията Цвета Маркова Маркова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според адвокат Михаил Екимджиев не трябва да търсим логика – юридическа, процедурна, политическа в тези действия (взаимните обвинения между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов). „В едни тоталитарни системи, каквато е и прокуратурата, каквито са и неформалните гангстерски банди, които са я овладели, не действа институционалната логика и писаните правила. Там действа теорията на хаоса и ефекта на прокуратурата. Една крачка да се обърка и системата рухва”, каза той и припомни казусите с „Осемте джуджета” и др.

Мария Габриел: Ще изпълня мандата

По думите му главният прокурор Иван Гешев е непредсказуем и вече вероятно носи повече щети, отколкото ползи. Той изтъкна, че при изказването от тази сутрин на номинираната за премиер Мария Габриел нито веднъж не е споменала името на Гешев, което, според него, е знак.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook