Македонската делегация, която също отбелязва празника в Рим, се присъедини към нашата в базиликата „Санта Мария Маджоре”

По традиция навръх 24 май българска делегация се поклони пред Константин-Кирил философ в Рим и се срещна с папата.

Българската парламентарна делегация е съставена от всички политически групи, а преодоляването на патовата политическа ситуация у нас е било насърчено от Светия престол.

Папа Франциск е поздравил българските си гости за това, че са заедно там, въпреки различните им политически позиции.

„Много топъл разговор, той пази хубави спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война”, заяви Росен Желязков.  

Парламентарната ни делегация подари на папата ръчно златовезана икона на Светите братя, дарът на папата беше пластика на гълъб и цвете, пресечено с кръст. 

Делегацията ни обиколи българските места във Вечния град, а православната ни църква отслужи тържествена литургия , която събра както политици, така българи, живеещи в Италия.

Македонската делегация, която също отбелязва празника в Рим, се присъедини към нашата в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан е благословил славянските книжа.

„С удоволствие направихме опит и успяхме да застанем заедно за доброто на гражданите и нашите институции”, заяви Талат Джафери.

„Радвам се, че успяхме съвместно да поднесем венци на нашите първоучители Кирил и Методий и по този начин да покажем как ни свързва общо минало и ще ни свързва общо бъдеще”, каза Росен Желязков.

Визитата в Рим приключа със среща на българския председател на парламента с италианския му колега.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.