ПП заявиха, че започват разговори и с останалите политически формации в НС

След като получиха втория мандат, от ПП-ДБ призоваха преговорите с ГЕРБ-СДС да продължат. Академик Николай Денков заяви, че сега на ход са да решат от ГЕРБ-СДС. А от партията на Борисов мълчат.

Междувременно от ПП заявиха, че започват разговори и с останалите политически формации в НС. Но по-голямата част от тях вече погледнаха към третия мандат.

Това става ясно от постовете на лидера на БСП Корнелия Нинова във Facebook, както и на лидера на ИТН Слави Трифонов. А лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заявява, че формации като ПП-ДБ „трябва да бъдат забранени”.

ДПС засега пазят мълчание по темата.

Преговорите за правителство между първите две политически сили остават на пауза. Но ПП-ДБ призоваха за обновяване на диалога.

„Трябва да бъдат размразени. Днес не сме се чували с Мария Габриел, за момента не са размразени. Те са замразили преговорите, очакваме знак от тях”, каза Денков.

Какъв ще бъде съставът на кабинета и ще има ли промени, остава неясно. Но ПП обявиха, че от утре ще търсят подкрепа и от останалите политически сили в Народното събрание.

„Няма да коментирам състав, докато не седнем на масата на преговори с другите парламентарни групи, това е ясно”, каза Денков.

„Имаме 7 дни в крайна сметка да водим преговори и да уточним персоналния състав на бъдещия кабинет”, каза Атанас Атанасов.

Последните политически събития направиха дори политолозите несигурни в прогнозите за редовно правителство.

„Абсолютно всички опции са на масата. Смятам за по-вероятно да се състави такъв кабинет”, каза политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според експертите скандалът с депутата от ПП Радостин Василев, ще доведе до промяна в условията на преговорите между първите две формации.

„Тази договорка, която имаше първоначално за ротация Денков –Габриел, с профил на министрите - да няма фигури от ГЕРБ, ще претърпи лека ревизия. Не знам дали ще се смени ротационното председателство, но това, което виждаме последните дни е следното: ПП от петък са в по-слаба позиция от преди това и всъщност от партията ГЕРБ използват тази слабост, за да натиснат ПП да се направи определена ревизия в това споразумение”, коментира Ганев.

„ГЕРБ се опитват да извлекат максималните ползи от тази променена ситуация. Опитват се да постигнат и това да забравим какво се случваше с разкритията по-миналата седмица”, каза политологът Ружа Смилова.

Но експертите са категорични, че нови избори не са най-добрият вариант, защото по думите им няма да променят съществено политическата картина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.