Съпругът на журналистката разровил кашоните със снимки, за да открие онези кадри, които най-добре препредават духа ѝ

Една година без журналиста Нери Терзиева. В нейна памет днес беше открита фотоизложба с емблематични моменти от кариерата ѝ. А колеги журналисти на Нери се събраха, за да обсъдят проблемите пред телевизионната журналистика, на която тя отдаде живота си.

Съпругът на Нери - Евгени, разровил кашоните със снимки, за да открие онези кадри, които най-добре препредават духа ѝ.  „На снимката се виждат как говорят държавници и Нери зад един парапет ги подслушва, защото трябва да подготви някакъв пресрилийз”, разказва Евгени Тодоров, съпруг на Нери Терзиева.

Кадърът е от времето, когато Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. Преди това тя създава “Ефир 2” - телевизионният канал, който следеше не пулса на политиците, а този на обществото.

Журналистиката с характер от ефира не остава ненаказана. Нери Терзиева е уволнена. „Моменталната реакция, на няколко човека от екипа в телевизиите, аз съм един от тях, беше, че напуснахме заедно с нея”, спомня си Петко Георгиев, журналист.

По-късно честотата на “Ефир 2” беше приватизирана, а тези кадри влизат във филма на журналиста Екатерина Генова - "Ефир 2 - Снимка за спомен".

„Снимката за спомен за Нери е тъжна по две причини - проектите, които направихме заедно с Нери и които тя беше измислила и създаде - вече ги няма в реалността”, спомня си Екатерина Генова, журналист.

Асоциацията на европейските журналисти обмисля създаването на журналистика програма под условието наименование “Идеята Нери”, която да подпомага развитието на качествена българска журналистика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.