За "съдебни производства, които са преместени на територията на държава - член на ЕС" определят 106 810 000 евро

Удължават мандата на мисията на ЕУЛЕКС до 14 юни 2025 г. Решението е на членовете на Комитета на Съвета на Европейския съюз. "В контекста на стратегическия преглед на ЕУЛЕКС Комитетът по политика и сигурност (КПС) реши, че мандатът на ЕУЛЕКС следва да бъде удължен до 14 юни 2025 г.", гласи изявление на Съвета на ЕС, цитирано от БГНЕС.

В документа е споменато и финансирането на мисията от 15 юни 2023 г. до 14 юни 2025 г. – парите са общо на 165 310 000 евро. Сумата от 58 500 000 евро ще бъде използвана за покриване на разходите на ЕУЛЕКС в Косово, а за подпомагане на "съдебни производства, които са преместени на територията на държава - член на ЕС", сумата от 106 810 000 евро. Финансирането за следващия период ще бъде решено от Съвета на ЕС, се казва в документа.

Разширяват се и задачите на мисията ЕУЛЕКС – тя трябва да подпомага косовските власти в обмена на информация с регионалните партньори в областта на правната помощ и сътрудничеството в борбата с престъпните дейности, съобщи Косовския информационен портал KoSSev.

Турция изпраща специални части в Косово по искане на НАТО

Мандатът на ЕУЛЕКС беше удължаван няколко пъти през предходните години. За последен път той беше удължен на 14 юни 2021 г. за срок от две години, припомня сайтът European Western Balkans. Тогава Съветът на Европейския съюз реши да прехвърли задачата за оперативна подкрепа на диалога под егидата на ЕС до края на 2022 г.

Междувременно президентът на Косово Вьоса Османи информира в писмо върховния представител на ЕС за продължаването на мандата на ЕУЛЕКС, но за една година. В писмото Османи заяви, че ЕУЛЕКС ще има технически мандат, без изпълнителни функции, който се изразява само в наблюдение, консултации и даване на съвети, и че е възможно да удължи мандата на ЕУЛЕКС с още една година, ако има положителна оценка на работата на тази мисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.