Председателят на КЕВР посочи, че тарифата на парното няма да се променя в следващите 12 месеца

Токът за бита ще поскъпне с между 4 и 5% от 1 юли заради включването в микса на по-скъпо електричество от ТЕЦ "Марица изток 2". То бе разпоредено със заповед на бившия енергиен мистър Росен Христов. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след участието си в енергийния форум "Зелена трансформация" за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

Иванов уточни, че цената за новия регулаторен период - от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г., ще бъде окончателно определена на 30 юни, когато на закрито заседание КЕВР ще вземе своето решение.

Над 1,6 милиона жилища у нас - необитаеми, около 1% нямат ток, вода и канализация

Иван Иванов припомни, че първоначалните разчети на КЕВР са показвали, че цената на електроенергията за битовите потребители в страната ще се повиши средно с 3,63%. След заповедта на бившия енергиен министър Росен Христов обаче се наложило допълнително поскъпване с 0,4-0,5%.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата, ще се запазят, увери председателят на КЕВР. И изтъкна, че данъкът върху добавената стойност не зависи от регулатора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.