Две са критичните препоръки за недостатъчен напредък, поясни премиерът в коментар за Доклада за върховенството на закона

"От ЕК се притесняват за състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Критики има и заради липсата на присъди във висшите етажи на властта". Това заяви премиерът Николай Денков по време на днешното заседание на Министерския съвет, където бе обсъден четвъртия годишен доклад за върховенството на правото в страната ни.

Пет са положителните констатации в Доклада. Като съществен напредък се отчита въвеждането на механизма за ефективен контрол и наказателна отговорност за главния прокурор, както и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за наказателно производство. „Това законодателство се очаква над 10 г. от България, последното Народно събрание успя да го приеме”, коментира той.

Какво съдържа докладът на ЕК за върховенството на закона у нас

Третата констатация е за приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждане на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода и създаване на работна група за свобода на медии  и плурализма. Петият положителен коментар е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, изброи премиерът.

От ЕК са акцентирали на законодателните промени, внесени в парламента за реформи на Антикорупционната комисия и на желанието за промени в Конституцията.

Правната комисия в НС одобри декларация срещу избора на нов главен прокурор

На базата на тези факти премиерът прочете дословно мнението на европейските комисари за състоянието на върховенството на закона в България. „ЕК стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането им в ЕС. Сега се приемат достатъчно последни стъпки и комисията започва последните стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки”.

ЕК поиска от Съвета на ЕС да закрие Механизма за сътрудничество и проверка за България

Преди седмица на неформална среща председателят на ЕК Урсула фон дер Лайън е заявила, че се правят стъпки за затваряне на механизма за наблюдение на България и Румъния и да остане само общия европейски механизъм за върховенство на правото на ЕС. Крайното решение зависи от Европейския съвет. „Не трябва да се успокояваме от тези положителни констатации, а да изпълним в пълнота заложеното през следващите месеци, да отчетем пълно изпълнение на тези констатации”, каза премиерът и увери, че в правителството има воля за действие. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.