Това се случи основно с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г., както и финансовата рамка на Здравната каса. Основните критики към проектобюджетите са, че се изливат пари и в пенсионната, и в здравната система, без да се залагат каквито и да е реформи.

Бюджетът на ДОО е с разходи от 22 млрд. лева. Основната част - 19 млрд., отиват за пенсии - доста повече, отколкото миналата година. Пенсиите вече са увеличени с 12% от юли. Майчинските ще станат 780 лв. със стара дата, като натрупаните пари от януари до юли ще бъдат платени още през август. За здраве се залагат над 7 милиарда, което е с 910 млн. лева повече.

От БСП се обявиха против бюджета на ДОО с критиката, че управляващите могат да замразят социалните пращания, но не и инфлацията. Настояват за увеличение и на минималната работна заплата, и на доходите в обществения сектор. Критики се чуха и заради това, че всъщност бюджетът за 2023 г. копира този за 2022 г., без никакви реформи.

„С този подход съставителите на бюджета едва ли ще зарадват някой друг, освен работодателските организации, които също са много наясно с наложителността на тези промени, но са на принципа „Не е луд този, който изяжда баницата, а този, който му я дава”, коментира Георги Гьоков от БСП.

Скандал с НЗОК: Парламентът не избра шеф на касата

От ГЕРБ-СДС подкрепиха този бюджет, но макар и партньори в управлението, те предупредиха, че за Бюджет 2024 на тях не може да се разчита безусловно. Твърде голяма част от парите за пенсии идват от данъци, а не от осигуровки.

„В бюджета на ДОО за пореден път не се залагат необходимите средства, които са така необходими за служителите на Националния осигурителен институт. Между първо и второ четене ние ще предложим да бъдат увеличени разходите за персонал”, посочи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ подчертаха, че кратките срокове за изготвяне на бюджета правят невъзможно подготвянето на сериозни реформи.

„Средства в държавата има, но ние трябва да дадем законова възможност на тези средства да стигнат до гражданите на България. В управленската програма на правителството „Денков - Габриел” сме заложили много сериозен цялостен преглед на системата и по отношение на категориите труд за пенсиониране и по отношение на учителския пенсионен фонд, наследствени инвалидни пенсии, вдовишки добавки”, каза Искрен Арабаджиев.

ДПС е против увеличението на минималния осигурителен праг за самоосигуряващите се и за земеделските производители - от 710 на 780 лв.

„Не става въпрос за големи земеделски производители, не става въпрос за арендатори, не става въпрос за големи кооперации, а за малкия и дребен производител, който търси наистина възможност за оцеляване”, посочи Севим Али.

В сряда предстои депутатите да обсъдят държавния бюджет. Там са записани парите за издръжка на различните сектори и министерства. Системите, за които не са предвидени увеличения на заплатите, планират да посрещнат депутатите на своеобразен протест. Пред Народното събрание има заявки за протести от МВР, на социални работници, БАБХ, както и други от обществения сектор.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.