Финансовата рамка бе приета с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, парламентът прие държавния бюджет на първо четене. От БСП обявиха, че в управлението вече има трети партньор.

Заложената цел в сметката е дефицитът да бъде не повече от 3%, а инфлацията да падне до 8,7%. До края на годината минималната работна заплата се запазва 780 лева. Повече пари се отделят за майчинството през втората година. По-високи заплати са предвидени за лекари и учители, но в много от останалите сектори увеличение няма.

Финансовият министър отчете като основна цел на бюджета свиването на преразходите.
„Успяваме да стоим в 3 процента дефицит и да се разполагаме според чергата”, заяви Асен Василев, министър на финансите.

Асен Василев: Рамката на бюджета няма да се променя

Проектът, обаче, беше атакуван и от свои, и от чужди.

„Не решава нито един сериозен проблем. Не води до реформи”, посочи Теменужка Петкова,  ГЕРБ-СДС.

„Лошото, е че няма реформи. Няма намаляване на администрацията”, подчерта Димо Денчев, „Възраждане”.

„Това е илюзорен бюджет на илюзионисти. Не знам дали не е писан от илюзионист. Искаме да похарчим едни пари, дайте да ги скалъпим”, категоричен е Гроздан Караджов, ИТН.

От ДПС отчетоха, че очакванията за ръста на икономиката са високи и трябва да се прецизират.

„Подкрепяме този бюджет. Ще предложи повече пари за сигурност”, категоричен е Йордан Цонев, ДПС.

На първо четене: Парламентът прие бюджетите на ДОО и НЗОК

„Управлението вече има трети партньор. ГЕРБ, ПП, ДПС. Г-н Цонев, може да си поискате каквото искате”, подчерта Георги Свиленски, БСП. “Искаме страната да излезе от политическата криза”, отговори Йордан Цонев.

От БСП изчислиха - инфлацията отдавна е изяла увеличенията и при заплатите, и при социалните разходи. „Няма как да се радваме, че този социален пакет частично компенсира разходите”, заяви Румен Гечев, БСП.

„Не е здравословно за хладилника на българина вие да говорите за финанси”, категоричен е Йордан Иванов, ПП-ДБ.

На среща между партиите в управлението е било договорено, според Асен Василев - да се запази рамката на бюджета и ако се вдигат разходите в дадена сфера, да се посочи от коя да се вземе. Различията за заплатите в обществения сектор остават.

Борисов: Ще подкрепим този бюджет като междинен

"Структурите, които са получили увеличение миналата година, да не получават тази. А тези, които не са получили, да вземат 10%. Между първо и второ четене има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде разход за разход. Тоест ако някой иска да направи допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо”, заяви финансовият министър Асен Василев. 

"Срещнах се с нашите депутати в този бюджет - за полицията, за социалните работници, за пожарната, ще го вкараме като наше предложение, но за следващия след 2-3 месеца, се разбрахме много по задълбочено да се направи и в други проблемни сфери", коментира председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. 

Какво ще е увеличението на заплатите в обществения сектор ще е ясно окончателно при второто гледане на Бюджет 2023.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.