"Този бюджет е отвратителен, принудиха БЕХ да си измисли 1,5 млрд. приходи", заяви той

„ГЕРБ, ПП и ДПС са се разбрали предварително да вземат всички комисии с огромно мнозинство за ГЕРБ и на опозиционните партии да оставят по една комисия. Това противоречи на парламентарната практика. Когато бяхме в коалиция с ПП направихме подобна глупост, но не бяхме толкова нагли една партия да вземе всички председателски места. Те достигат нови висоти”. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Гьоков: Ръководствата на комисиите се определят в разрез с всички правила

„Ние напуснахме пленарна зала, но не можах да се въздържа да не вляза да ги поздравя, че избраха Бойко Борисов да е начело на външната комисия и да гледам жалката физиономия на Кирил Петков, който го беше арестувал, а сега ще трябва да гласува за него и да поздравява чужденците с „Бонжоар”, заяви Йорданов.

Той разказа, че на председателски съвети е изчислявано по математическа формула коя партия каква тежест има. По спомен той заяви, че ГЕРБ са могли да вземат 7 от комисиите в парламента, ПП – 6, „Възраждане” и ДПС са били с по 4. БСП са били с 3 или 2 и е имало съгласие.

БЮДЖЕТ 2023 В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА: Депутатите гласуваха финансовия закон на първо четене (ОБЗОР)

За приетия на първо четене вчера проект на Бюджет 2023 Йорданов каза: „Като цяло този бюджет е отвратителен, в него има заложени несъбираеми приходи. Той си мина с гласовете на тези, които в момента в пленарна зала си избират председатели на парламентарните комисии”.

„Изнудиха БЕХ, та си измисли 1,5 млрд. лв. допълнителен приход. Поискаха от Митниците да обещаят, че ще имат събираемост с 30%, а те не могат, защото стокооборотът е такъв, какъвто е”, допълни Йорданов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Весела Веселинова