Шофьорът е задържан

Хванаха камион със 76 нелегални мигранти на магистрала „Тракия”. Това е станало на 177-ия километър. Камионът е спрян след оперативен сигнал. В него е установена голяма група бежанци. На място са изпратени 4 полицейски екипа и 4 екипа на ЦСМП. Шофьорът на камиона е задържан. Той няма други криминални прояви, информират от полицията. 

Откриха мигранти в цистерна в Русе, сред тях има и деца

Мигрантите сса транспортирани към РУ Чирпан. На място е бил и директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов. От Областната дирекция на МВР-Стара Загора потвърдиха пред екип на NOVA, че преди време е имало друг подобен случай с близо 100 мигранти. 

Сигналът е получен в 5 часа сутринта, съобщава ст. комисар Лазар Христов, директор на ОД на МВР - Стара Загора.  "В товарния автомобил са установени 76 афганистански граждани. На 7 от лицата е оказана медицинска помощ, 3 от тях са настанени в лечебни заведения на територията на Стара Загора и област", посочи Христов. 

Действията на униформените са част от мащабната полицейска операция, която се провежда в цялата страна срещу каналджиите.

Според директора на националната полиция - трафикантите стават все по-изобретателни при транспортирането на мигрантите, с което застрашават живота им. И даде пример със задържана в четвъртък бежанци в цистерна.

„От цистерната бяха извадени около 40 лица. Забележете - между които имаше и деца. Те са превозвани стотици километри до това място”, заяви главен комисар Атанас Илков, директор на ГД "Национална полиция".

40 нелегални мигранти са открити в склад до София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Действията на полицията в Стара Загора са част от мащабната полицейска операция, която се провежда в цялата страна срещу каналджиите. 

„Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден”. Това заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова по време на брифинг. Образувани са 19 дела, допълни тя.

Павлова подчерта, че е важно мигрантите не само да бъдат залавяни и връщани, а да бъдат задържани организаторите на тези групи, които често действат не само в България, посочи зам.-главният прокурор.  

„Надяваме се, че в парламента ще намерим подкрепа за преосмисляне на размера на наказанията за тези престъпления”, допълни тя и допълни, че това ще има превантивен ефект.

„Изобретателността и бруталността на трафикантите става все по-голяма. Нашите действия ще бъдат насочени към тях, така че да не бъдат допуснати животозастрашаващи ситуации”, заяви началникът на Националната полиция Атанас Илков .

Броят на задържаните без документи при течащата акция на полицията през последните дни вече е над 300, заведени са 19 дела. Тази статистика изнесоха от вътрешното министерство и прокуратурата на брифинг пред медиите. Те поискаха от 49-ото Народно събрание промяна в закона. Причината е, че дори да залавят трафикантите - наказанията за каналджийство у нас са много ниски и не водят до ефективни присъди.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.