В сериозен риск от варикоза са бременните и хората с наднормено тегло

Разширените вени (варикоза) са добре познат за много хора проблем. За съжаление, той е и едно от състоянията на тялото, което с годините придобива по-големи мащаби и хроничност. От друга страна, по-голям риск разширените вени представляват за няколко специфични групи. Една от тях е бременните жени. В сериозен риск от варикоза са и хората с наднормено тегло. Застояването в една поза, независимо каква е тя, нарушава кръвообращението и оттам води до проблеми с клапите и разширените вени.

Как да се погрижим за разширените вени преди горещините

Освен здравословни фактори и състояния на тялото, разширените вени могат да се причинят и от странични причини – като някои от напитките и храните, които приемаме ежедневно.

Много често причина за варикоза се явяват фактори, като: прекомерна консумация на сол, тютюнопушене, травми на крака в близкото или далечно минало, носене на стегнати дрехи или обувки и носене на токчета през цялото време.

Сред първичните симптоми влизат честа болка, тежест и дискомфорт в краката, особено в края на деня. Придружават се често с парене, сърбежи и отоци на краката. Често признак за разширени вени са и честите мускулни крампи.

Повече по темата споделя във видеото съдовият хирург проф. Кузман Гиров.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.