Плавателният съд е тръгнал от считания за най-стария норвежки град Тонсберг

Викингски кораб акостира на дунавския бряг край Русе. Пътешествието на 11-те моряци, сред които и една жена, пресъздава пътуване на викингите, но не по обичайния маршрут през Русия, а по европейските водни пътища. Пътешествието започнало на 29 април от считания за най-стария норвежки град Тонсберг. От Германия корабът е навлязъл в континентална Европа и преминал през повече от 100 шлюза по реките Рейн, Майн и Дунав.

Целта е за три месеца да достигне крайната точка на пътуването - Истанбул, градът, който не са успели да превземат. Корабът е реплика на „Колстад” от 908 година. Построен е по класическата технология на викингите, оборудването му обаче е съвременно.

„Това е реконструкция, но най-модерната реконструкция. Направихме го както са правени тогава. Отидохме в гората, набелязахме дърветата, които бяха подходящи за построяването на лодката и това беше началото. Викингските кораби са се отличавали с това, че са могли да плуват и по реката, и по морето. Викингите са били изключително впечатлени от Константинопол - днешен Истанбул, не са успели да го превземат и затова са го наричали Големият град”, каза Карл -Викингът-капитан на кораба.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.