Управителят трябва да определи увеличен размер на основните заплати на служителите в НЗОК и РЗОК

След като политическите позиции по бюджета бяха изгладени, сметката за общественото осигуряване и Здравната каса влезе за окончателно гласуване в пленарната зала. Там последва нова серия упреци. Бюджетите и на Касата, и на общественото осигуряване разчитат на милиарди левове трансфери от държавния бюджет. Според БСП това, че, Асен Василев се е отрекъл от този проект, всъщност поставя въпроса какво се приема днес.

„В ситуация сме държавният бюджет да е оспорен от министъра на финансите. И, вие, днес обсъждате и гласувате двата малки бюджета, които зависят от големия и си натискате формално копчета без изобщо да мислите какво гласувате. Ще излезе някакъв Франкенщайн като закон за бюджета, от който ще настъпи хаос”, обясни Корнелия Нинова.

След лидерската среща: Има разбирателство за бюджета

„Мерките не бяха подкрепени и това е една от причините министър Василев да каже че бюджетът няма да проработи”, обясни Венеция Ангова от ПП-ДБ.
 

От ИТН разкритикуваха депутатите от ГЕРБ, които снощи бяха против предложенията на Асен Василев, а днес си смениха позицията.
„Видимо днес Бойко Борисов, който явно е най-добрият финансит в държават, ги е събрал, набил и им е канчетата и им е казал какво да правят в зала”, смята Тошко Йорданов.

Бюджета на ДОО предвижда вече разчетеното увеличения на пенсиите с 12 процента от юли. Майчинските трябва да станат 780 лева, със стара дата още от януари.

Бюджет 2023 влиза за второ гласуване в пленарна зала

При обсъждането най- сериозен спор предизвика замразяването на минималната заплата. От опозицията настояха тя да стане 850 лв. още сега, а не да се чака януари догодина.

„Не е разумно по средата на годината да променяме. Затова създадохме този механизъм, за да има предвидимост за бизнеса, така че още на 15 август ще знаят каква ще е минималната работна заплата от началото на следващата година”, каза Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

„Когато приемем бюджет на 31 юли какво лошо с този бюджет да определим минимална работна заплата адекватна на ситуацията”, твърди Георги Гьоков от БСП.

Отхвърлено беше и предложението за вдигане на майчинските също до 850 лева.

Източник: БГНЕС