Коментар на психолога Катя Кръстанова и адвокат Камен Новиков

Българи в над 40 града се вдигнаха на протест срещу домашното насилие! Гневът на хората избухна заради случая с 18-годишното момиче от Стара Загора. Тя беше рязана с макетен нож, носът й счупен, главата ѝ - насила обръсната.

Психологът от "Анимус" Катя Кръстанова споделя, че за пръв път в 26-годишната си практика вижда такава отчетлива обществена реакция н случай на насилие. "Този казус преля търпението и толеранса да се злоупотребява с жените в рамките на интимните отношения, случайните посегателства и домашното насилие. Това е повратен момент. Култивирането на контрол над агресията е проблем на родителството, още от деца трябва да се разпознават негативните емоции и да се контролират", отбеляза тя. 

Протести в десетки градове заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите ѝ първо трябва да се гарантира безопасността и сигурността на обезобразеното момиче, преди да се говори за възстановяване. "Тя няма право на ограничителна заповед, защото няма съпружески отношения с насилника. За да има психологическо възстановяване, трябва да има сигурност за живота си. Постигането на възмездие също е ключ към лечението. Посланието, че жертвата си го заслужава е стереотип, който трябва да бъде изкоренен", подчерта Кръстанова. 

Адвокат Камен Новиков определи случилото се като недопустимо. "Всякакви нюанси или твърдения, че има причини за насилието, са недопустими. Към момента държавата разполага с адекватни мерки да реагира с необходимата строгост. В НПК има опция обвиняемият да се ограничи от контакт с пострадалия и свидетели. От момента, в който му е повдигнато обвинение, може да му се ограничат личните контакти", обясни той.  

Според него медицинските експертизи ще установят характеристиките на травмите на момичето. "Обществената представа за това каква телесна повреда представлява дадено нараняване се различава от медицинската, респективно правната. С 300 удара може да се нанесе лека телесна повреда, а с един - да се извърши убийство. В конкретния случай е недопустимо да се говори за лека телесна повреда, имаме данни за обезобразяване, което е в характеристиките на средната. Липсват смекчаващи вината обстоятелства, така че ще има всички основания за определяне на наказание към максималния размер, което може и допълнително да се увеличи. 7-8 години лишаване от свобода са реална присъда", посочи Новиков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК