Вижте съветите на професионален готвач от Ница за това как да сготвим вкусното ястие

Рататуй е традиционно френско ястие. Основните му съставки са патладжан, чушка, тиквичка, домат, червен лук, чесън. Малки тайни за готвене на вкусен рататуй разкрива професионалният готвач Виктория Тодоровска от Ница пред камерата на „Дойче веле”.

Как се приготвя любимата улична храна на нидерландците?

Тя пояснява, че във Франция за ястието се използва по-различен сорт тиквичка – тромпет, която расте само в Ница и малка част от Италия. Всички зеленчуци за блюдото трябва да се пресни и добре узрели. Само пресните домати може да се заменят с доматен сос през зимата.

Как се приготвя кочинита пибил - известна мексиканска закуска (ВИДЕО)

Тодоровска препоръчва съставките да се осоляват поотделно и да се режат на парчета с приблизително еднакъв размер, за да се усеща вкусът на всеки зеленчук. Готвят се със зехтин.

Рататуй може да се сервира топло или студено, като гарнитура към риба или месо. А Тодоровска казва, че най-вкусният сандвич е този с рататуй и козе сирене върху франзела.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.